Ervaring familie opstellingen Bert Hellinger

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 14:54

Al langere tijd ben ik geïnteresseerd in systemisch werken. Vanuit mijn dagelijks werk ben ik daar al langere tijd mee bezig, maar ook op persoonlijk vlak. Omdat ik veel over familieopstellingen had gehoord, heb ik mij aangemeld om het een keer te mogen ervaren. Ook vanuit het idee hoe ik Goud van Marken ben gestart, namelijk; weet waar je vandaan komt, wat je achtergrond is. Niet alleen letterlijk (de plek), maar ook systemisch. 

Familieopstelling

Omdat ik goede ervaringen hoorde over Bert Hellinger Instituut ben ik gaan kijken naar hun aanbod. Zij bieden familieopstellingen aan in het land en ik heb ervoor gekozen aan te melden voor eentje gegeven op Texel, gezien die werd gegeven door de directrice van Bert Hellinger (nieuwsgierig naar haar werkwijze), op Texel een deel van mijn achtergrond ligt en het natuurlijk een hele mooie plek is. De familieopstelling die ik heb gedaan bestond uit twee dagen achter elkaar, met een groep van 12 mensen. De dag was inclusief lunch en kostte 275 euro. Zelf beschrijven ze een familieopstelling als:

'Een familieopstelling gaat niet alleen over personen in het systeem, maar meer over de manier waarop onze families met de geschiedenis zijn omgegaan en hoe ze pijnlijke situaties overleefd hebben. Met een familieopstelling kunnen die verbanden van vroeger en nu inzicht geven.'

Home - Bert Hellinger Instituut Nederland

Wat kun je verwachten

Ik had van te voren het boek van Els van Steijn gelezen; de Fontijn. Hier werd ook aan gerefereerd. Het geeft je meer informatie over systemisch werk en misschien een beetje een idee wat je op zo'n dag kunt verwachten. De groep bestond uit verschillende mensen; in achtergrond, leeftijd, geslacht. Je mocht een systemische vraag inbrengen samen met een stukje achtergrondinformatie, welke werd uitgevraagd door degene die de familieopstelling leidt. Zelf mocht je representanten uitkiezen, bijvoorbeeld voor je moeder of vader. Deze kozen zelf een plek in de ruimte en zo ontstaat een beeld rondom jouw familiesysteem. Ik schrijf bewust 'je mocht', omdat je er ook voor kunt kiezen om te ervaren en geen vraag in te brengen. De opstelling werd duidelijk geleidt door de familieopsteller. 

Van te voren had ik weinig verwachtingen. Ik dacht dat ik bepaalde vraagstukken wel al kende, omdat ik in persoonlijk leiderschap op mijn werk ook veel thema's heb behandeld. In het werk wat ik doe ben je je eigen instrument en is het handig om te weten wat je sterke/zwakke punten zijn en hoe je je daartoe verhoudt. Cognitief had ik een en ander wel uitgezocht, maar tijdens een familieopstelling raak je toch een ander stukje aan. Ook neem je elementen mee uit de familieopstelling van anderen, omdat het ook thema's kan raken die jou aangaan. 

Al met al vond ik het twee intensieve dagen. Ik ben blij dat ik het een keer heb meegemaakt en zou het nog wel een keer willen meemaken, maar niet te snel op elkaar. Het kan helderheid geven over situaties, maar juist ook verwarring. Het is ook zeker iets waar je voor open moet staan; vanuit mijn ervaring kan ik alleen maar zeggen; probeer het eens en kijk of het iets voor je is!

Vervolg

Voor mijzelf, en omdat ik denk dat ik het in mijn werk goed kan gebruiken, ga ik vanaf april de 11-daagse scholing systemisch coachen volgen, ook bij het Bert Hellinger Instituut. Mocht je nieuwsgierig zijn naar systemisch werken, er meer over willen weten, een keer willen sparren; neem contact met mij op, vind ik leuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.